Fönster finns i många olika varianter, och beroende på vilket boende du har och vilket läge fönstren ska vara i passar olika typer olika bra. Det kan därför vara bra att överväga ditt val av fönster en extra gång innan du bestämmer dig.

Två av de vanligaste varianterna är inåtgående och utåtgående fönster, det vill säga fönster som öppnas som en dörr. Utåtgående fönster har den fördelen att de gör det lätt att vädra och släppa in frisk luft och ljus i rummet. Man måste dock tänka på att placera dem där man kommer åt fönstren från utsidan, eftersom man inte kan putsa dem inifrån. Har man barn måste man också montera barnsäkerhetsbeslag för att göra dem säkra. Inåtgående fönster går bra att placera även på högre våningar eftersom de enkelt kan putsas inifrån. De är dock krångligare att öppna, eftersom man måste lyfta bort allt som står på fönsterbrädan varje gång. Om du väljer något av dessa två alternativ bör du också fundera på om du vill ha högerhängt eller vänsterhängt fönster, det vill säga på vilken sida fönstrets öppning kommer att vara.800px-Wéris_JPG12

Två fönstertyper som har fördelarna med både inåtgående och utåtgående fönster, och inga nackdelar, är vridfönster och sideswing-fönster. Båda fönstren öppnas nämligen runt sin egen axel, antingen vertikalt eller horisontellt. Det gör att man enkelt kan snurra runt dem ett halvt varv för att putsa utsidan av fönstret, och att man kan öppna det för vädring utan att behöva flytta något. Det senare gäller framför allt vridfönstret, som snurrar horisontellt.

Om du har ett modernt hem, eller en vacker utsikt som du vill se mer av genom stora fönster, kan karmfasta fönster vara rätt val för dig. Karmfasta fönster går inte att öppna alls, men eftersom de är billigare än öppningsbara fönster kan man använda mer glas och göra dem större. Dessutom är de tätare och säkrare än andra fönster. Du måste bara tänka på att, precis som med de utåtgående fönstren, placera dem på ett ställe som du kommer åt utifrån.

Om du vill köpa begagnade fönster för att spara pengar eller för att värna om miljön, är det enklaste att leta efter den typ av fönster du har valt på Allaannonser.nu. Då söker du på de flesta annonssidor online med en enda sökning.

Taggar: , ,