Även om vi på dagarna gärna vill ha fönster för att släppa in så mycket ljus som möjligt i våra hem, vill de flesta ha det så mörkt som möjligt i sovrummet när det är dags att sova. Ett helt mörklagt sovrum bidrar faktiskt till en bättre nattsömn, och särskilt på sommaren, när nätterna är ljusa länge, är det viktigt att på något sätt kunna täcka över fönstret i sovrummet för att kunna sova. Det gäller också om man har tänkt ta sovmorgon, och inte vill väckas av solens uppgång.

Det finns en rad olika sätt att täcka för sovrumsfönstret när det är läggdags, som alla har sina fördelar och nackdelar. En av de kanske vanligare metoderna idag är persienner. Persienner är helt enkelt horisontella lameller vars vinkel kan justeras för att helt täcka fönstret eller för att släppa in ljus. Persienner förekommer i en rad olika material, till exempel bambu och plast, men det allra vanligaste är persienner gjorda av aluminium. Andra variationer gäller hur persiennerna monteras. I Sverige, där det är vanligt med två- och treglasfönster, använder vi oftast så kallade mellanglaspersienner, som alltså monteras mellan två glasrutor. Det förekommer dock även så kallade frihängande persienner, som monteras på insidan av fönstret. Nackdelen med dessa är att de kräver regelbunden städning, eftersom de samlar damm.VenetianBlindAiyaz

En annan metod för att täcka över fönstret är att använda rullgardiner. Denna metod var vanligare förr, men ses nu mer sällan. En rullgardin är helt enkelt ett stycke tyg, plast eller annan väv på en rulle, som fästs ovanför fönstret och som kan dras ned för att täcka fönstret och stänga ute solen. Precis som med de frihängande gardinerna är nackelen att de måste städas regelbundet.

Om man verkligen vill stänga ute solen ska man dock investera i ett par mörkläggande gardiner, som är det mest effektiva sättet att mörklägga ett rum. Gardinerna hängs liksom vanliga gardiner på en gardinstång, och kan således dras för fönstret, men har särskilda egenskaper som effektivt stänger ute allt ljus utifrån. Det finns också rullgardiner med samma egenskaper.

Något annat som bidrar till en bättre nattsömn är naturligtvis att ha en bekväm säng. Om det börjar bli dags att byta ut din säng hittar du ett brett utbud av sängar på Sleepo.se.

Taggar: , ,