Glasmästare är ett av de få hantverksyrken som än idag är levande och aktuellt, till skillnad från många andra, som idag endast utövas som ett sätt att bevara traditioner. Glasmästarens arbetsuppgifter inkluderar att sälja, hantera och installera glas, vilket idag framförallt innefattar fönsterglas, dörrglas och byggnadsglas i allmänhet. Det är också vanligt att glasmästare hanterar glasning av fordon, vilket betyder att de kan montera rutor i bilar, båtar och andra fordon, liksom i de flesta typer av stationära maskiner, till exempel lyftkranar. Man kan också vända sig till en glasmästare om man skulle behöva reparera glasrutan på sin bil, till exempel efter ett stenskott.

Glaser bei der Arbeit Aufn. Illus-Heinscher Aug. 46 282-46

Glaser bei der Arbeit
Aufn. Illus-Heinscher Aug. 46
282-46

En glasmästare måste besitta många kunskaper som inte rör själva glaset, utan monteringen runtomkring glaset. Det är därför vanligt att glasmästare har särskild kompetens i polyurethanlimningar och svetsning. Det förstnämnda beror på att det är den vanligaste metoden för att montera glas i fordon, och det sistnämnda beror på att stommar till aluminiumpartier i stålbalkar svetsas ihop för att de ska kunna skräddarsys efter kundens fönster.

Som konsument finns det med andra ord många tillfällen då du kan komma i kontakt med en glasmästare, men de kanske vanligaste anledningarna är för att laga en bilruta eller för att installera nya fönster i ditt hem. När glasmästaren har gjort sitt jobb, och installerat dina nya fönster, måste dock någon annan ta vid för att hålla fönstren rena och hela. Om man har köpt in nya fönster till en kontorsbyggnad eller en annan byggnad med många fönster, kan det då vara bra att anlita en fastighetsförvaltare, som kan se efter fönstren. Du hittar en pålitlig fastighetsförvaltare i Stockholm på Rubin.nu.

För att utbilda sig till glasmästare kan man börja med att gå Bygg- och anläggningsprogrammet i gymnasiet. Programmet har fem huvudsakliga inriktningar: anläggningsfordon, husbyggnad, mark och anläggning, måleri och plåtslageri. Glasmästeri ingår i inriktningen ”husbyggnad”, då man också får lära sig grunderna i träarbete, betong, mureri och golvläggning, det vill säga de olika delar som behövs för att uppföra ett hus. Efter genomförd gymnasieutbildning måste man precis som i många andra hantverksyrken gå som lärling i ett antal år innan man anses vara en fullfjädrad glasmästare.

Taggar: , , , ,