Om man ska bygga ett hus så är det inte lätt att hitta fönster som passar för drömhuset. Vi har därför skrivit en guide så att du kan utöka din förståelse för fönster och hitta rätt fönster som passar dig. Det finns många olika typer av former på fönster. Stora till små, runda till fyrkantiga och mycket mera. Eftersom det finns så många olika typer av fönster så kan man skala ned det till fyra faktorer som en fönsters form eller stil kan bero på:
– De tekniska möjligheterna utifrån storleken på glaset

– Klimatet i den del av världen som glaset används i
– Stil och trender
– Energipåverkan
Svenska fönster har ofta träbåge där glasrutorna ligger i en fals på utsidan av bågen och hålls fast av små metallstift. Kanske ligger det en kaffeburk på fönsterkarmen innanför fönstret?

Olika typer av fönster inom arkitekturen
Fönster kan placeras på speciella sätt för att ge särskilda arkitektoniska uttryck. Och ibland vill man inte ha det säkra och traditionella alternativet. Fönsterband kallas det för när flera fönster är placerade tätt intill varandra, det går både att skapa horisontella och vertikala fönsterband.

Spring landscape seen through the window

Spring landscape seen through the window

 

Runda fönster var populärt på 1920-talet men har fått en comeback idag. Länge var runda fönster något man endast förknippade med båtar,  men ett runt fönster kan lyfta ett rum. Det blir en naturlig inramning av utsikten och det känns som att man tittar på en levande tavla.

 

Fönster med spröjsar är även det populärt idag. Spröjsarna ger en symmetrisk bild av fönstret och charmiga skugglinjer när solen lyser mot det. Fönster med spröjsar kan dock vara besvärliga att ta hand om eftersom det innebär fler karmar man måste behandla och det passar inte alla typer av hus. Ibland kan man få känslan att det är mer karmar än glas.

 

Nu har du tagit del av vår snabbkurs i olika fönstertyper. Det finns givetvis många flera typer av fönster men dessa är de som passar de svenska hemmen bäst. Hoppas att vår snabbkurs i att välja rätt fönster har varit till hjälp och att du hittar rätt fönster som kommer att lysa upp ditt hem.