Att sätta in ett fönster på ett hus eller en lägenhet kan låta som en enkel procedur. Under många år har fönsterglas varit just glas, och det har inte funnits så mycket att fundera över om en ruta går sönder. I dag är valmöjligheterna betydligt större. Fönstren har genomgått samma kvicka utveckling som mycket annat i vårt samhälle, vilket gör att den som ska byta en ruta har ett överflöd av alternativ att välja och vraka bland. Det första steget är att ta reda på vilka behov du har. Vill du att fönstret ska vara vackert och elegant eller ska det vara tåligt och ljudisolerat? Ett material som blivit populärt att använda sig av i samband med fönsterinsättning på senaste tiden är PVC.

 

PVC används inte i själva glasrutan, utan det är istället något som appliceras på karm och ram. Själva ämnet PVC är en plastförening som består av klor och eten, som har visat sig vara mycket praktiskt i byggsammanhang. Det är nämligen ett ämne som går att justera i hårdhet samtidigt som det behåller sin tålighet, vilket värdesätts högt när det kommer till konstruktioner. PVC-plastens egenskaper, att ha både stadga och flexibilitet, är också det som gör det utmärkt till att använda för fönster. Det insåg man först på 1950-talet när det tyska företaget Trocal tog fram det första PVC-fönstret. Det sågs som ett alternativ till trä, vilket nog var anledningen till att Sverige var långsamma på att hoppa på PVC-tåget. Här i Sverige har vi ju traditionellt använt trä till det mesta i våra husbyggen.PVC-fönster 2

 

På 1980-talet slog dock PVC igenom även här genom att ett företag i Varberg lanserade produkten. I dag är PVC ett av de mest populära alternativen när det kommer till fönsterkonstruktioner. Många undersökningar har gjorts för att utröna om PVC har fler eller färre goda egenskaper än konkurrerande material. Vid första anblicken kan PVC förlora kampen mot trämaterialet eftersom det senare går att behålla under mycket lång tid så länge du underhåller materialet och ser till att det hålls i gott skick. PVC, å andra sidan, kräver utbyte när det börjar bli slitet. Det har dock visat sig att PVC endast har en marginellt större miljöpåverkan så länge du återvinner materialet efter att de har tjänat ut sin roll.

 

Fönsterbyte kräver stor koncentration. Om du vill göra det själv, snarare än att anlita en glasmästare, behöver du rikta all din uppmärksamhet på arbetet i fråga. När du är klar kan du alltid belöna dig med en gin & tonic och njuta av att betrakta solnedgången genom ditt nybytta fönster.