Fönster släpper in ljuset i dina rum, ger huset karaktär och en personlig stil. Fönster finns i olika storlekar och former, fyrkantiga, runda med eller utan spröjs. Karmar i trä, metall eller i en kombination, allt efter tycke och smak. Det som kan vara av intresse är att fönstren erbjuder ett skydd mot väder, vind och kyla. Underhållsfria PVC fönster med två eller treglas är bekväma då de inte behöver målas, träfönster i gammal stil är charmigt men kräver mer underhåll och ett runt fönster ger huset en personlig stil och kan fungera som ett extra ljusinsläpp på en mindre yta.

Vad ska man välja?

Vilket fönster som är bäst är väldigt individuellt, men det kan vara bra att se på tester av fönster och vilka som rekommenderats. en översikt av pålitliga fönster hittar man på olika testsidor där man har kontrollerat hur bra de isolerar, kvalité på ram, glas och isoleringskapacitet. Fönster ska ju även kunna skydda mot inbrott när det gäller säkerhetsaspekten och känslan av att kunna vara trygg i bostaden. 3-glasfönster är tätare än 2-glasfönster och dem kan man välja när man vill ha ett större fönster eller till altandörrar. 2-glasfönster fungerar bra till mindre glasytor då det är mer energieffektivt men en något sämre isoleringskapacitet.

Spröjs eller inte

Valet av vilka fönster man ska ha till bostaden är inte lätt. Det finns olika sorters glas att välja mellan, färgade glas i mönster med blyinfattning släpper inte igenom så mycket ljus men är vackra. Ofta sitter de i kyrkor och äldre byggnader men allt som oftast hittar man dem i vanliga bostäder då det är ett mycket dekorativt inslag. Handblåsta gamla glas är svårare att få tag i men finns även nyproduktion där varje fönster är individuellt. Fönster med spröjs är snygga och det finns lös spröjs som kan monteras på glaset och när man inte vill ha det kvar tar man bort det.