Fönster är viktiga både för att ge ett hus en vacker fasad och för att skapa ljusinsläpp inomhus. Rätt fönster bidrar dessutom med ren och fräsch luft inomhus och kan också hjälpa dig att spara pengar.

I ett boende är ventilationen oerhört viktig för luftens kvalitet och för att undvika fuktskador på huset eller lägenheten. Innan du köper ett nytt boende bör du göra en ovk besiktning för att säkerställa att ventilationen fungerar på ett bra sätt. Genom att välja fönster med ventilationsreglering kan du styra luftinsläppet genom reglagen på fönstret. Riktigt kalla dagar kan reglagen stängas under en kort tid men i normalfallet ska de vara öppna för att frisk luft ska kunna komma in.

Maximera ljuset under den mörka årstiden

Sverige är inte känt för sina varma och ljusa vintrar utan vintermånaderna bjuder i bästa fall på några ynkliga soltimmar i veckan. Mörkret brukar komma redan vid tretiden och solen går inte upp förrän vid åttatiden. För att få in det lilla ljus som finns är det därför viktigt att ha stora fönster som är strategiskt placerade i huset för bästa ljusinsläpp. Välj gärna fönster som är enkla att tvätta så att inte smutsen filtrerar bort ljuset.

Under riktigt soliga och varma soldagar kan dock stora fönster ställa till problem och skapa en alltför varm inomhusmiljö. Se därför till att ha tjocka gardiner eller persienner som stänger ute solen under de soligaste timmarna på sommaren. En markis är också ett bra alternativ eftersom det stoppar solen innan den når glasrutan vilket gör att inte allt dagsljus stängs ute av en tjock gardin.

Välisolerade fönster gör att du sparar pengar

När du ska välja fönster bör du fundera över vilka funktioner som är viktigast. Bor du vid en trafikerad gata med mycket störande ljud bör fönstren vara ordentligt ljudisolerade. Komplettera med ett tjockt draperi eller gardin för att ytterligare dämpa ljuden. Oavsett var du bor i Sverige brukar vintern vara kylig och därför finns det pengar att spara på att ha välisolerade fönster. Om du har direktverkande el är kostnaden för uppvärmning troligen en stor post i hushållsbudgeten på vintern och med bättre fönster som inte släpper ut värme kommer elräkningen att sjunka.

Möblera utifrån fönsterplacering

De flesta njuter av att sitta och blicka ut över en vacker utsikt och vill inte sitta och stirra in i en vägg. Tänk därför på att placera din favoritfåtölj eller ditt skrivbord så att du kan blicka ut genom ett fönster. Undvik att placera möbler precis framför fönster eftersom det då blir svårt att komma åt att putsa dem.

Fönster är en central del av ett hem och bör väljas med omsorg. Glöm inte att rama in dem med en vacker gardin och krukväxter.