Allt efter att tekniken överlag går framåt görs det även utveckling inom området för fönstertillverkning. Fönster spelar en väldigt stor roll i en byggnad och möjligheterna för att påverka såväl inomhusklimatet som energiåtgången är väldigt stora. Med så kallade smarta fönster skapar man en miljö där fönstret ändrar sina egenskaper beroende på vad användaren vill åstadkomma. Ett smart fönster skulle exempelvis kunna släppa igenom mer ljus vissa tider på dygnet. Smarta fönster är inte heller bara en fråga om att spara energi eller skapa skugga, det finns redan en mängd andra funktioner som snart kommer att erbjudas på marknaden.

Dynamisk glaslösning

Med olika slags glas kan man skapa både UV-skyddande och bullerdämpande egenskaper. Slutresultatet man vill åstadkomma är samma som man får med en markis, men göra det hela mindre skrymmande. Man kan jämföra smarta fönster med ett par solglasögon som blir mörkare allt eftersom solen bryter fram. Det kommer även gå att själv styra hur mycket solskydd man önskar att fönstren ger. Andra fördelar är att smarta fönster kommer att kunna spara energiåtgången genom att släppa in solljus när man vill värma upp och släppa ut den, då man hellre önskar ett svalare rum. I takt med att vi får allt mer smarta hem, kommer olika enheter att kunna kommunicera med varandra. Man kan tänka sig att glasen exempelvis tonar ned automatiskt, då man sätter på en film för att göra skärmen lättare att titta på.

Verkar i det dolda

En lösning med smarta fönster är perfekt, eftersom det sker i det tysta. Genom att samköra fönstren med andra system som ventilation och element kan man åstadkomma ett bättre inomhusklimat och skapa en mer heltäckande lösning. Dessutom behövs egentligen ingen annan utrustning och fönstren behöver varken ändra form eller utseende, vilket hade kunnat förändra fasaden. Att byta fönster är ingen liten förändring och många gånger äter det upp en stor del av budgeten då man renoverar. Många passar på att byta glas när de exempelvis gör andra stora förändringar som exempelvis stambyte, som enkelt utförs av exempelvis Stambytesgruppen eller när de totalrenoverar sin bostad. Bra och moderna fönster höjer dessutom värdet på bostaden så det är en förändring som oftast lönar sig ekonomiskt.

En ljusnande framtid

Många teknikföretag förutspår att smarta glas kommer att ta över en stor del av marknaden inom en snar framtid. Många analyser har gjorts och lösningarna som de nya glasen företräder ligger helt i linje med de krav samhället allt mer lägger på nyproduktioner. I framtiden kommer säkerligen andra funktioner kunna läggas till glasen. Kanske är det inte längre helt osannolikt att vi snart själva, så som i sci-fi filmer, kan bestämma vilken utsikt vi vill ha, eller varför inte scrolla fram ett smattrande regn mot rutan om vi vill sitta inne och mysa.