Vackra fönster är en prydnad i sig, men har du tänkt på att du kan lyfta fönstrens utseende ännu mer med hjälp av några enkla medel? Det finns massor av sätt att dekorera dina fönster på, till exempel med hjälp av gardiner eller växter. I den här texten ska vi ta upp några enkla fönsterdekorationstips. Vet du till exempel vilken längd du ska ha på dina gardiner och varför det är så bra att fästa gardinstången så långt upp mot taket som möjligt? Om inte, så kommer du snart att få reda på det.

Att välja gardiner

Gardiner ger näst intill oändliga möjligheter när det gäller att ändra utseendet på dina fönster. Här följer lite olika stylingtips och regler som är bra att tänka på. När du ska fästa din gardinstång är det bra om du gör det så långt upp i taket som du bara kan. Om du gör på det viset får du illusionen av större fönster och högre i tak. Ska du ha långa gardiner så bör du välja sådana som går ända ned till golvet. En gardin som slutar någon decimeter ovanför golvet kan se märklig ut. Om du inte vill ha långa gardiner så är en gardinkappa snyggt, se bara till att den inte täcker mer än halva fönstret.

Växter, lampor och dekorationer

Lämna inte dina fönsterbrädor tomma eftersom de är utmärkta att utnyttja för att lyfta rummet ännu mer. Skapa till exempel en djungel med hjälp av gröna växter eller lägg en hög med stiliga böcker på fönsterbrädan. Det är också fint att ha belysning i fönstren, det ger en mysig känsla både för dig inomhus och för den som går förbi och tittar in. Istället för en traditionell hängande eller stående lampa kan du välja en ljusslinga. På så sätt bygger du även med ljus på höjden. En annan idé är att lägga en LED-slinga i en vacker, genomskinlig glasburk. På så sätt har du skapat en snygg fönsterdekoration som ger ett mjukt och mysigt ljus.