När man tänker på mäktiga kyrkor i Paris tänker nog de flesta på Notre Dame eller Sacré-Cœur basilikan. Det vackraste kyrkfönstret i världen hittas däremot i det lilla kapellet Sainte-Chapelle.

GK Door AB är ett svenskt företag som är proffs på innerdörrar. I deras utbud hittar du allt från vanliga innerdörrar i trä till dubbla skjutdörrar och många andra varianter. En del av dem är lyxigare varianter med glas – även om du knappast hittar någonting som motsvarar dem du hittar i Saint-Chappelle, men man kan ju inte få allt. Med det sagt så tillverkar GK Door AB alla sina dörrar själva vilket betyder att de kan tillverka dörrar enligt dina specifikationer. Du kan anpassa redan befintliga varianter eller höra av dig till dem och be dem bygga någonting helt specialanpassat.

Förvaringsplats för reliker

Sainte-Chapelle är ett kapell som byggdes mellan 1242 och 1248. Det är byggt i gotisk stil och dess främsta funktion när det byggdes var att fungera som förvaringsplats för ett antal reliker, däribland Kristi törnekrona. Det mest imponerande med kapellet är dock dess vackra fönster. De är totalt 15 stycken och inkluderar ett så kallat rosettfönster som på sina 86 glasfält skildrar uppenbarelseberättelsen. Om du undrar vad ett rosettfönster är så är det helt enkelt ett runt, stort fönster.

Motiven på kapellets fönster är förstås hämtade från bibeln. Tre av dem visar historier från Nya Testamentet: kristuspassionen, Kristus barndom och historier från evangelisten Johannes liv. Andra fönster visar berättelser från Gamla Testamentet: Första Moseboken, Exodus och många andra. Mest unika är de fönster som direkt anknyter till kapellets egna historia. På dem skildras relikerna som förvaras i kapellet, vilka mirakel de associeras med och hur de fördes till Paris.

Ett av världens underverk?

Saint-Chapelle betraktas av en del som ett av världens underverk. Inte minst med tanke på att kapellet hotats upprepade gånger under sina många hundra års existens. Det har drabbats av både bränder och översvämningar och under franska revolutionen länsades kapellet och byggnaden skadades samtidigt som relikerna för ett tag spreds för vinden. Under en period upphörde kapellet att användas som religiös byggnad och dess otroliga fönster togs ned – för att göra byggnaden ljusare.

För bara några år sedan renoverades kapellets fönster, i samband med 800-års jubileet av födseln av kung Louis IX 2015 (som beordrade bygget av kapellet). Det var en avancerad process som inkluderade att varje glaspanel, individuellt, rengjordes med avancerad laserteknik. I samma veva lade man också på ett skyddande lager på glaset som skyddar det från luftföroreningar.

Med tanke på hur nyligen det var som renoveringen genomfördes finns det kanske ingen bättre tid att besöka Paris och Saint-Chapelle än nu. Om du vill uppleva vad som kan vara världens vackraste fönster är det dit du ska bege dig.