Är det dags för dig att renovera dina fönster eller har du byggt ett eget hus och ska välja fönster för första gången? Spännande! Det finns många olika typer av fönster på marknaden att välja mellan och alla kommer de med sina egna fördelar och nackdelar. Många vill välja fönster som passar in med husets utsida och som ger karaktär. Andra vill ha fönster som är så underhållningsfria som möjligt. Här nedan kan du läsa om de vanligaste fönstertyperna och vilka egenskaper de har.

PVC-fönster är mycket hållbara och kräver nästan ingen som helst underhållning. De är även väldigt billiga om man jämför med många andra alternativ, men tyvärr är de inte så miljövänliga som många önskar. De är dock enkla att rengöra, t.ex. i samband med en flyttstädning i Kristianstad eller på annan ort i Sverige.

Aluminiumfönster tillverkas i aluminium och är, precis som fönster i PVC, enkla att sköta om och kräver inte speciellt mycket pyssel för att de ska hålla sig fräscha. Den blanka metallen ger också en mycket exklusiv och modern känsla och passar därför bäst till mer nybyggda hus.

Träfönster är otroligt hållbara och kan stå sig länge om de blir omskötta på rätt sätt. Om du har ett par fräscha träfönster är det alltid bäst att försöka rusta upp dessa, istället för att byta ut dem helt. Träfönster kräver underhåll för att de ska hålla sig, men är mycket miljövänliga och stabila. Dessa fönster ger också huset en mycket klassisk och rustik känsla.

Kombinationsfönster tillverkas i en kombination av flera olika typer av material. En vanlig kombination är t.ex. att blanda trä med aluminium. Med hjälp av kombinerade fönster så kan du få ta del av olika material och därmed också alla dess fördelar.

Så väljer du rätt

Vilka fönstertyper är då bäst och vad passar dig? När du ska välja fönster behöver du först ta reda på vad som är viktigast. Vill du ha fönster med så lågt U-värde som möjligt eller är det utseendet som har störst betydelse för dig? Du behöver även fundera på hur mycket tid du vill lägga på dina fönster. Underhållsfria fönster är ett bra alternativ för den som vill ha ett billigare alternativ och som vill lägga tid och fokus på annat. Naturligtvis kommer du även att behöva titta på din budget och ekonomi. Fönster kostar en hel del pengar och därför behöver du räkna ut vad du kommer att ha råd med. Om du installerar fönsterna själv sparar du in en hel del pengar. Väljer du att använda dig av en hantverkare bör du dock se till att använda ROT-avdraget för 30 % rabatt.