Kyrkfönster är ofta väldigt vackra med rikt dekorerade målningar. Sveriges största kyrkfönster hittar vi i Uppsala domkyrka och det var en utmaning när det skulle börja renoveras för några år sedan. Det 119 kvm stora fönstret behövde restaureras upp på grund av att den dåvarande metoden för glasbränning var felaktig och gjorde att glasets färg släpper. Det var svårt att få ordning på glaset och församlingen tvingades söka sig utomlands till staden Cantenbury i England. Arbetet med det stora fönstret i Uppsala som kallas Sonens fönster har fortsatt ända fram till idag, år 2016. Det är inte bara Uppsala som ståtar med vackra fönster, i kyrkor över hela landet berättar dessa fönster en historia.
Fönstret berättar historier
Fönstren i kyrkor är ofta fulla va glasmålningar som berättar något från Jesus liv eller om andra bibliska händelser. Förr i tiden var det vanligt att måla ansikten genom att först slipa ner kyrkglaset och sedan stryka på med en typ av smältfärg som kallas för svartlod. För att alla nyanser skulle kunna ses, måste ljuset strila in genom fönstret. Några kända glasmålningar från nyare tider, närmare bestämt 1900-talet, är bland andra S:t Andreasfönstret i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm och Sankt Eskils fönster i Fors kyrka i Eskilstuna, båda av Bengt Olof Kälde. S:t Andreas fönster föreställer aposteln Andreas tillsammans med församlingens vapen och Sankt Eskils fönster som kom till 1987 visar helgonet Eskils levnadshistoria. Sankt Eskil är också beskyddare av Södermanland. Även i vårt grannland Finland finns det vackra fönster och andra målningar. Mer av dem samt om klostret kan du läsa i artikeln Diddy” Combs lägger ned musiken
Nytt fönster efter terrordåden i Norge
Fyra av Svenska Margaretakyrkans fönster i Oslo förstördes i samband med terrordåden 2011. De gamla fönstren var designade av Lars Israel Wahlman och bestod av olikfärgade blyinfattade glas. De nya formgavs av designern Rigmor Bové och är tillverkad i en limteknik. Konstglaset är limmat på härdat optiwhite glas. Det betyder att järnet har tagits bort i glaset, vilket gör att det saknar den grönaktiga ton som mycket annat glas har och istället nästan blir genomskinligt. Glaset som har använts är munblåst från Lamberts i Tyskland och från Saint Just i Frankrike. Kyrkfönster kan ha olika utseende och visar på när kyrkan har byggts och i vilken stil. Runda fönster som i Hässleholms kyrka eller i Oscar Fredriks kyrka i Göteborg kallas för rosettfönster och sitter vanligtvis på en gotisk fasad. Idag handlar det mest om att renovera gamla kyrkfönster och att eventuellt byta ut någon ruta som blivit förstörd. I och med målningarna byts inte rutorna ut helt.